miércoles, 14 de diciembre de 2011

Aiguardent d'aranyons (patxaran)

Una recepta per a elaborar un aiguardent casolà tradicional resulta molt relativa ja que cada família en sol tenir una de pròpia i totes resulten diferents. Aquí en teniu la recepta bàsica, ben fàcil de seguir i que dóna un bon resultar. A partir d'aquí haureu d'experimentar modificant quantitats, temps de repòs, ingredients secrets etc.
Necessitarem:
Anís dolç o crema anissada
Aranyons madurs del Ripollès -entre 200 i 250g per cada litre d'anís
Grans de café - 2 per cada litra d'anís
Branques de canyella - 1 per cada litre d'anís
Ampolles de vidre o garrafes

Com l'elaborem?
Un cop tinguem a casa els aranyons que hem anat a collir els triarem, refusarem els branquillons, les fulles i sobre tot els que siguin corcats, els identificarem ja que tenen un petit foradet a la pell. Un cop triats netejarem els bons amb una mica d'aigua i els escorrerem. Bullirem aigua i l'abocarem mentre bull als recipients de vidre triats per desinfectar-los una mica, també cal haver-los netejat amb aigua i sabó el dia abans tenint cura de que quedin ben esbandits sense cap resta de sabó. Un cop desinfectats els recipients hi aboquem a cada un entre 200 i 250 gr d'aranyons per litre d'anís. Particularment nosaltres no fem servir els grams, sinó que fem servir la mesura estàndard catalana: el cop d'ull. Si voleu fer com nosaltres el cop d'ull seria emplenar un quart d'ampolla d'aranyons. Després hi tirarem un parell de grans de cafè i una branca de canyella per cada litre d'anís. Llestos, ara només caldrà tapar bé les ampolles i deixar-les durant uns 6 mesos en un lloc fres i fosc. Un cop transcorregut el temps haurem de filtrar l'aiguardent amb un colador de fil o si no en disposem amb un drap de cotó i envasar-lo ara ja sense els aranyons en ampolles preferiblement opaques, podem aprofitar per exemple les de vi. Ja el podrem degustar quan en vingui de gust.

Observacions:
Els envasos sempre han de ser de vidre, mai de plàstic ja que ens agafaria mals sabors.
Si no disposeu de cap ampolla de vidre una solució econòmica i molt còmode son les ampolles de vidre per llet. Les venen buides a les màquines expenedores de llet fresca que tant de moda estàn actualment i valen uns 50 cèntims. Són fàcils de guardar i tenen el coll molt ample que ens permetrà treballar-hi molt bé. També en podeu utilitzar les d'aigua amb gas. És interessant que siguin transparents ja que així podreu anar veient l'evolució del líquid tot i que s'han de guardar en un lloc fosc, la llum en fa perdre moltes propietats i sabor. Un cop ho envaseu per a consumir feu-ho en ampolles fosques com les de vi.
Els aranyons han de ser madurs. Maduren a finals d'estiu i principis de tardor, depenent de la zona i del clima que hi hagi hagut durant l'any. Un aranyó verd és exteriorment d'un color blau molt vistós, quan el tallem resulta dur i de dintre de color verd o groguenc.. Un de madur exteriorment és fosc, més tou i interiorment vermellós.
Atenció!
Els arbres aranyoners i els aranyons són bastant fàcils d'identificar. Tot i això si no els coneixeu bé recomanem que abans de sortir-ne a collir busqueu informació per tal de poder-los reconèixer bé. Es coneixen alguns casos d'intoxicacions greus de gent que ha collit altres fruits pensant que eren aranyons.
Conté Alcohol.

1 comentario: